Akdeniz Üniversitesi

Tırnak Cerrahisi

Tırnak cerrahisi pek çok değişik tırnak hastalığında uygulanabilen bir tanı ve tedavi yöntemidir. Tırnak cerrahisi ilgili bölgenin uyuşturulması sonrasında tırnak plağının bir parçasının ya da tamamının çıkarılarak tırnak altındaki dokulara cerrahi işlem ya da fenol gibi kimyasal madde uygulanmasıdır. Bazı durumlarda tırnak plağı kaldırılmaksızın tırnak etrafındaki dokulara da cerrahi işlem uygulanabilir. Tırnak cerrahisi ile biyopsi alınması, tırnak batması tedavisi, tümör çıkarılması, şekil bozukluklarının düzeltilmesi gibi tanısal ve tedavi amaçlı işlemler gerçekleştirilebilir.

Cerrahi işlem gerektiren hastalığın hakkında ayrıntılı bilgi cerrahi öncesinde doktorunuz tarafından verilecektir.

Biyopsi tanısal bir işlem olduğu için patolojik incelemenin gerekli görüldüğü bir durumda alternatifi yoktur.

Tırnak batması tedavisinin tüp, tel, bantlama vb alternatif tedavi yöntemleri vardır ancak tırnak batmasına bağlı granülasyon dokusu (tırnağın battığı yerde akıntılı sızıntılı damardan zengin kanamalı kırmızı kabarık lezyon) ve tırnak kıvrımı hipertrofisi (tırnak kenarı deri kıvrımında kalınlaşma) gelişmiş ise kalıcı tedavi olarak cerrahi yöntem uygulanması önerilmektedir.

Tümörlerin çıkarılması eğer tıbben gerekli ise ve patolojik inceleme yapılacaksa cerrahi yöntem tercih edilmelidir. Şekil bozukluklarının düzeltilmesi tedavisiz de bırakılabileceği için hasta ile hekimin ortak kararı sonucunda gerçekleştirilecektir.

İşleme başlamadan önce tırnak çevrenize enjekte edilecek anestezik madde ile bölge uyuşturulacaktır. Bu sırada bir miktar ağrı duyabilirsiniz. İşlem esnasında bölgeye baskı hissedebilirsiniz ancak ağrı duymayacaksınız. İşlem esnasında kanama kontrolü için gerekirse parmak etrafınız lastikle sıkıca sarılacaktır. Tırnak batmasının fenolle tedavisinde batan tırnak çıkarıldıktan sonra tekrar uzamaması için o bölgeye fenol uygulanacaktır. İşlem sonrasında yara yeriniz pansuman yapılarak gazlı bezle kapatılacaktır.

Tırnak batmasının cerrahi yöntem ile tedavisi sonucunda %95-99 oranında kalıcı olarak iyileşme beklenmektedir. Eğer biyopsi işlemi uygulanacaksa probleminizin patolojik incelemesi gerçekleştirilmiş olacaktır. Tümör çıkarılması halinde hem hastalığınız tedavi olmuş olacak hem de patolojik inceleme sonucunda hastalığın histopatolojik tanısı konmuş olacaktır.

İşlem 30 dak. ile 60 dak. arasında vakit alabilmektedir.

Yan etkiler

Tırnak cerrahisi sırasında uygulanacak local anestezik ilacına karşı alerji (çok çok nadiren ölümcül olabilir), Ağrı ve zonklama, Uzamış kanama ve infeksiyon, Yara bölgesinden uzun süreli akıntı, Tırnağınızda kalıcı şekil bozukluğu, Tendon yaralanması, eklem hareket kısıtlılığı, sinir hasarlanması ve hissizlik, kemik iltihaplanması ve piyojenik granülom (damar topağı) oluşumu gibi yan etkiler görülmesi mümkündür.

Girişimden önce hekime açıklanmasi gereken durumlar

İşlem için gelirken normalde kullanmakta olduğunuz tüm ilaçlarınızı beraberinizde getirmeniz veya tam olarak doktorunuza bildirmeniz, ayrıca mevcut hastalıklarınızı da doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir. Bazı eşlik eden hastalıklar (Şeker hastalığı gibi) veya bazı ilaçlar (steroidler, immunsüpresifler) operasyon sonrası yara iyileşmesini etkileyebileceği için doktorunuzun eşlik eden tüm hastalıklarınız ve ilaçlarınız hakkında bilgi sahibi olması gereklidir.

Tırnak ameliyatları sonrası bakım önerileri

Ameliyattan sonra bir süre özenli davranması ve doktorun tavsiyelerine uyulması gerekir. Tırnak batması ve benzeri ameliyatlardan sonra bazı hususlara dikkat etmek iyileşmeyi hızlandırır ve oluşabilecek komplikasyonları önler.

Cerrahi müdahalenin ardından ayağa kalkıp günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz. Ameliyattan sonra ameliyat edilen parmakta ağrı olabilir. Ağrı işlemden sonra verilen ağrı kesiciler etkisini kaybettiğinde hissedilmeye başlanır. Kontrol altına almak için ağrı kesiciler kullanılabilir. Ağrı ve acı 3-4 gün sonra iyileşir. Tedavi için doktorunuzun önerdiği parasetamol (Parol, Minoset vb.) veya NSAİİ (Voltaren, Dolorex, Brufen, vb.) ağrı kesicileri önerildiği şekilde kullanınız. Ameliyattan sonra rahatlıkla ayağa kalkılabilmektedir. Fakat ilk günlerde (özellikle ilk 2-3 gün) ayağı mümkün olduğunca yukarıda tutmak gerekir. Ağrı ve acı geçtikçe ve pansumanlar alındıktan sonra daha rahat hareket edebilir hale gelirsiniz. İlk 5-7 gün uzun yürüyüş, koşma gibi sportif tüm faaliyetlerden uzak durmalıdır.

Pansumanın olduğu bölgede durmayan bir kanama varsa doktora başvurmak gerekir. Bunun oluşmaması için ayağı saran ayakkabılar tercih edilmemeli, terlik gibi burnu açık olanlar tercih edilmelidir. Bölge darbelerden korunmalıdır. Pansuman bulunan parmağa bir süre (2-3 gün kadar) su değmemesi gerekir. Su ile temas eden pansuman değiştirilmeli ve bölge kurutulmalıdır. Duş alırken de bölgeye su değmesini engelleyecek önlemler alınır. Islanmasını engelleyecek önlemler alındıktan sonra duş almada bir sorun oluşmaz. İşlem gören bölge pansumanlayken çok sıcak veya çok soğuk ile temas etmesi önerilmez. Sargı ve pansumanların doktorunuzun tavsiyesine uygun şekilde yapılması gereklidir. İyileşme 4-12 hafta sürebilir. İşlem esnasında tırnağınızın tamamı çekilmiş ise yeni tırnağın uzaması el tırnaklarında yaklaşık 6 ay, ayak tırnaklarında ise yaklaşık 9-12 ay süre alacaktır.

Cerrahi sonrasında yapılan pansumanı 2 gün boyunca açmayınız. Daha sonra sargı ve pansumanlar ilk günlerde günlük değiştirilmelidir. Her pansuman için işlem gören alan antiseptik kullanılarak temizlenir. Bölgenin kuruması beklenir. Ardından antibiyotik merhem sürülür. Bandaj değiştirilir ve tekrar sarılır. Ameliyat edilen alan iyileşene kadar günde 1 defa bu işlem tekrarlanır. Doktor kontrolüne ne zaman gelineceğini işlemden sonra doktor belirtir.

Ameliyat edilen parmakta kısa süre ödem, şişlik oluşabilir. Bu alanı zorlamamak gerekir. Eğer geçmeyen bir şişlik varsa doktora başvurulmalıdır. İşlem sonrasında kullanılan ilaç veya kremlere bir alerji gelişirse bu maddelerin kullanımı bıraktırılır ve yerine başka çeşit ilaçlar verilir. İşlem öncesinde bilinen alerji varsa doktora bildirilmelidir.

Ameliyat sonrası parmağınızdaki uyuşukluk bir süre devam edecektir. İşlem sonrasında özellikle uyuşukluk geçene kadar araba kullanmayınız.

Tırnak batması gibi bir problemin tekrar olmaması için tırnak kesimi doğru yapılmalıdır. Ayak tırnakları kavisli kesilmemelidir. Çok derin olmayacak şekilde düz kesilmelidir. Kenarları kavisli ve oval kesilen tırnaklarda batma daha sık görülür.

Sigara ve tütün mamullerinin kullanımı yara iyileşmesini kötü etkiler, süreyi uzatır. Bu yüzden kullanılıyorsa bırakılması faydalı olur. Doktorunuz bazı durumlarda antibiyotik ilaçlar verebilir. Doktorun reçete ettiği ilaçlar belirtilen süre boyunca düzenli alınmalıdır. Bunlar dışında başka rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar varsa devam edebilir.

Bu sayfa sadece bilgilendirme amaçlıdır. Doktoruzun muayenesi veya önerilerinin yerini tutmamaktadır.
Aklınıza takılan noktaları lütfen muayeneniz sırasında doktorunuz ile görüşünüz.