Akdeniz Üniversitesi

Kriyoterapi

Girişimin Tanımı

Kriyojenik (Dondurucu) bir ajan yolu ile deriden ısının alınması esasına dayanan bir tedavi yöntemidir. Dermatolojik birçok hastalığın tedavisinde (siğil, güneş lekeleri, deri tümörleri gibi) yaygın olarak kullanılmaktadır.

Girişim Nasıl Yapılacak?

Kriyoterapide derideki tedavi edilecek lezyon için dondurucu ajan olarak size -196 derece ısısında likit nitrojen uygulanacaktır. Uygulama sprey şeklinde veya ucu kapalı problarla yapılacaktır. İşlem sırasında deri lezyonunda donmuş bir alan oluşturulacaktır. Donmanın çözünmesini takiben bu işlem 2. kez yapılacak ve böylece lezyonunuzda tam iyileşme için yıkım elde edilecektir.

Girişimin Süresi

Lezyonun özelliğine ve yaygınlığına göre değişmektedir.

Yan Etkiler

Tıbbi tüm girişimlerde olduğu gibi bu işlemde de bazı olası yan etkiler gelişebilir. Uygulama esnasında ağrı duyabilirsiniz. Ağrıya bağlı olarak tansiyonunuzun düşmesi durumunda gerekli olan tıbbi müdahale doktorunuz tarafından yapılacaktır. İşlem sonrasında ilk 24 saat içinde uygulama bölgesinde su veya kan toplanması görülebilir. Doktorunuz tarafından verilmiş olan kremi bu bölgeye uygulayınız. Bunların dışında işlem sonrasında yara yeri enfeksiyonu ve ağrı gelişebilir, deride renk değişiklikleri ve his kayıpları görülebilir, iz kalma ile sonuçlanabilir.

Girişimden Önce Hekime Açıklanması Gereken Durumlar

Daha önce bu girişimin yapılıp yapılmadığı, hastanın kullandığı ilaçlar, eşlik eden hastalıklar veya kanama bozukluğu olmadığı hakkında yeterli bilgi verilmelidir.

Kullanılacak İlaçların Önemli Özellikleri

Yapılan işlem sonrası gerekli görüldüğünde verilecek tedavileri düzenli olarak kullanınız. Pansuman veya kontrol amacıyla verilen randevularınıza mutlaka geliniz. Kriyoterapi uygulaması bazen birkaç seans tekrar gerektirebilir. Bu durumlarda doktorunuzun size belirttiği aralıklarla kontrol muayenenizi yaptırınız.

Sayfa Özeti: Kriyoterapi

Anahtar Kelimeler:

Bu sayfa sadece bilgilendirme amaçlıdır. Doktoruzun muayenesi veya önerilerinin yerini tutmamaktadır.
Aklınıza takılan noktaları lütfen muayeneniz sırasında doktorunuz ile görüşünüz.