Akdeniz Üniversitesi

İp Askı Uygulaması

İp askı uygulaması nedir ve nasıl etki eder?

İp uygulaması yaşla birlikte yerçekimine karşı sarkan derinin toparlanması, derinin sıkılaşması amacı ile yapılabilen, farklı materyallerden oluşabilen iplerin derinin alt tabakalarına yerleştirilmesi işlemidir. İpler cilt altında şu etkileri gösterirler: Mekanik olarak dokuya destek verirler; askılama etkisi yaparlar, kolajen üretimini arttırırlar, metabolik aktiviteyi de arttırarak doku elastikiyeti, tonus ve hacminde artışa neden olurlar. Böylece kırışıklıklarda azalma, deri renginde açılma, deri seviyesinde düzleşme meydana getirirler. Kan ve lenf damar dolaşımını arttırarak yağların atılımını kolaylaştırırlar, yabancı cisim reaksiyonu göstererek bağışıklık sistemini uyarırlar.

Kullanım alanları nelerdir?

İpler; yüz, boyun, dekolte, gıdı, kol ve bacak iç yüzleri, karın, meme, genital bölge ve çatlamış, gevşemiş tüm deri alanlarında kullanılabilirler.

Uygulama süreci nasıldır?

Uygulamaya başlarken; uygulamanın yapılacağı bölgeye lokal anestezik krem sürülebilir. Sonrasında cilt antiseptik solüsyonlarla temizlenir. Gerek görülürse lokal anestezi de uygulanabilir. Uygulama alanı kıllı bir alansa kıl temizliği yapılır. Hastanın sık uçuk hikayesi varsa uçuk tedavisi verilir. Hastanın ihtiyacına göre seçilen; emilen, emilmeyen veya değişik uzunlukta ve özellikte ipler iğne ve kanül yardımıyla uygun yerlere yerleştirilir. İple oluşan etkinin kalıcılığı kullanılan ürüne, kişinin cilt yapısı ve yaşam koşullarına göre değişmekte olup, ortalama 18-24 aydır. Kişinin kendi bazen de uygulamaya bağlı nedenlerden ötürü bazı kişilerde iplerin oluşturduğu etkiler beklenen sürelerden daha kısa olmaktadır. Bundan dolayı uygulamanın sonuçlarıyla ilgili herhangi bir garanti verilemez. Probleme ve nedene göre tekrar uygulama yapılabilir. İhtiyaca uygun ek tedaviler yapılabilir.

Yan etkiler nelerdir?

Oluşabilecek olan yan etkiler kızarıklık, şişlik, batma hissi, irritasyon, ağrı, morarma, kanama, enfeksiyondur. Damar bası yaparsa şiddetli ağrı, morluk, sivilcelenme geliştirebilir. Uzun dönemde ipe karşı karşı vücut reaksiyon verebilir, zaman zaman tekrarlayabilen kabarma geliştirebilir. Asimetri, şişlik, morluk, enfeksiyon, rahatsızlık hissi, ağrı, gamzelenme, ipin görünür olması, yüz kaslarında geçici güçsüzlük, ip trasesi boyunca kanamalar, iğne giriş yerlerinde çöküklük, ip trasesinde çekilmeler ve şişlikler, erken dönemde etkinin kaybı, ip giriş ve çıkış deliklerinde iz, uyuşma, istemsiz kas kasılmaları gelişebilir.

Sayfa Özeti: İp Askı Uygulaması

Anahtar Kelimeler:

Bu sayfa sadece bilgilendirme amaçlıdır. Doktoruzun muayenesi veya önerilerinin yerini tutmamaktadır.
Aklınıza takılan noktaları lütfen muayeneniz sırasında doktorunuz ile görüşünüz.