Akdeniz Üniversitesi

Hemanjiom

Hemanjiom nedir? Sık görülür mü? Neden oluşmaktadır?

Hemanjiom iyi huylu bir damar tümörüdür. Deri üzerinde keskin sınırlı, canlı kırmızıdan mora kadar değişen renklerde, genellikle yumuşak kıvamda kabarıklıklar şeklinde görülür. Oldukça sık görülen bu damar tümörü bebeklikten itibaren görüldüğünde infantil hemanjiom yani bebek hemanjiomu adını alır, halk arasında çilek hemanjiomu diye de bilinmektedir.

1 yaşındaki 10 bebekten bir tanesinde bulunmaktadır ve çocukluk çağında en sık görülen tümöral hastalıktır. Kız çocuklarında, erken doğan ve doğum ağırlığı düşük olan bebeklerde daha sık görülür. Hastalığın nedeni bilinmemektedir.

En sık nerelerde görülür?

Hemanjiomlar en sık bebeklerin baş-boyun bölgesinde, en az ise kol ve bacaklarında görülür.

Hemanjiomlar sürekli büyür mü? İlerlemesi nasıldır?

Genellikle yaşamın ilk haftalarında deride belirsiz bir kızarıklık şeklinde görülür. Yaklaşık 1 yaşına kadar giderek büyür, rengi daha kırmızı olur ve deriden kabarık hale gelir. 1 yaş civarında en büyük ve kabarık haline gelen hemanjiom bundan sonra sabit kalır. 2 yaşından sonra ise okul çağına kadar giderek küçülür. Hastaların büyük çoğunluğunda 7-8 yaşlarında tamamen kaybolur. Bazı hastalarda ise bu süre 12-13 yaşına kadar uzayabilir.

Zararlı mıdır? Kanser gelişebilir mi?

Hemanjiomlar iyi huylu tümörlerdir, kötü huylu tümörlere dönüşüm söz konusu değildir. İç organlara yayılmaz ve zarar vermez. Bulunduğu bölgeye göre organ fonksiyonlarını etkileyebilir. Göze yakın olan ve görme alanını etkileyen hemanjiomlar şaşılık, göz tembelliği, gözyaşı kanallarında tıkanıklık; kıvrım bölgelerinde ve dudaklara yakın olan hemanjiomlar sık travmaya bağlı yara oluşumu ve kanama; boyun bölgesinde yerleşen büyük hemanjiomlar soluk borusuna bası nedeni ile nefes almada zorluk gibi durumlara neden olabilir. Bunlar dışında genel olarak estetik sorunlar yaratabilir.

Tanı nasıl konur?

Hemanjiom tanısı, tipik görüntüsü ve ilerlemesi nedeni ile genellikle ek incelemeye gerek kalmadan muayene sırasında konur. Doktorun şüphede kaldığı durumlarda ultrason, doppler ultrasonu ve MR gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

Kendi kendine iyileşir mi? Tedavisi nasıl yapılır?

Hemanjiomların %70-80’i kendiliğinden okul çağına kadar iyileşir. Hemanjiomların büyük çoğunluğunda doktor tarafından aileye beklenmesi ve kendiliğinden iyileşmesi önerilmektedir. Fakat özellikle büyük boyutlu; göz, dudak, kıvrım yerleri, boyun ve kulak gibi organ fonksiyonunu etkileyen yerlerde bulunan, sık kanama yapan ve travmaya uğrayan hemanjiomlarda tedavi yapılması önerilmektedir. Tedavi gerektiren hemanjiomlarda erken dönemde tedavi başarısı daha yüksek olduğu için doktorun önerdiği şekilde, tedavi kararı alırken zaman kaybedilmemesi gerekmektedir.

Tedavi seçenekleri arasında yerel tedaviler, hemanjiom içine iğne tedavileri, sistemik tedaviler ve lazer tedavileri kullanılabilir. Özellikle kortikosteroidler ve beta blokerler yerel ve sistemik tedavide kullanılan temel ilaçlardır.

Ne zaman dikkatli olunmalıdır?

Derideki hemanjiomların iç organlara zararı bulunmamakla beraber bazen iç organlarda bulunan hemanjiomlara eşlik edebilir. Özellikle yüz ve bel bölgesinde tek taraflı yerleşen ve büyük boyutlu hemanjiomlarda; vücutta küçük boyutlu fakat çok fazla sayıda olan hemanjiomlarda iç organların ve diğer sistemlerin taranması gerekebilmektedir, bu açıdan dikkatli olunmalıdır.

Sayfa Özeti: Hemanjiom

Anahtar Kelimeler:

Bu sayfa sadece bilgilendirme amaçlıdır. Doktoruzun muayenesi veya önerilerinin yerini tutmamaktadır.
Aklınıza takılan noktaları lütfen muayeneniz sırasında doktorunuz ile görüşünüz.