Akdeniz Üniversitesi

Eksizyonel Biyopsi

Nispeten küçük boyutlardaki lezyonların tanı ve tedavisinde işlem sayısını azaltmak için uygulanan bir yöntemdir.

Eksizyonel biyopsiyle deri altı yağ dokusu, fasya, kasta yerleşmiş derin yerleşimli lezyonların ve yüzeysel lezyonların tümüyle çıkarılması mümkün olabilmektedir. Bu şekilde lezyonun tümünün dermatopatolojik incelemesi yapılabilmektedir. Özellikle melanom şüphesi olan pigmente lezyonlarda, lezyonun tümünün çıkarılması bu açıdan çok önemlidir. Yine bazı iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin aynı anda tedavisi de yapılmış olup, işlem sayısı azalmaktadır.

Girişim Nasıl Yapılacak?

Eksizyon yapılacak bölge ve bunun 1 cm civarı lokal anestezik ile uyuşturulduktan sonra deri çizgilerinin, kırışıklık çizgilerinin, kozmetik ünitelerin durumu göz önüne alınarak iğsi şekilde bistüri yardımıyla biyopsi alınır. Yapılan kesi yeri gerekirse girişim sonrası uygun sütür (dikiş) materyali ile dikilmektedir.

Yan Etkiler

Tıbbi tüm girişimlerde olduğu gibi bu işlemde de bazı olası yan etkiler gelişebilir. Uygulanan anestezik maddeye bağlı allerjik reaksiyonlar, kanama, yara yeri enfeksiyonu, iyileşme sonrası ciltte açık veya koyu renk değişiklikleri, işlem sırasında veya sonrasında ağrı, işlem bölgesine komşu doku ve organlarda kısmi hasar, kullanılan dikiş materyaline karşı alerjik reaksiyonlar, dikiş açılması, kan toplanması, şişlik, köşelerde potluk ve kabarıklık oluşması, kötü iz gelişimi, keloid, duyu ve his kayıpları gibi komplikasyonlar gelişebilmektedir.

Girişimden Önce Hekime Açıklanması Gereken Durumlar

Daha önce bu girişimin yapılıp yapılmadığı, hastanın kullandığı ilaçlar, eşlik eden hastalıklar, kanama bozukluğu veya alerjisi olup olmadığı hakkında yeterli bilgi verilmelidir.

Sayfa Özeti: Eksizyonel Biyopsi

Anahtar Kelimeler:

Bu sayfa sadece bilgilendirme amaçlıdır. Doktoruzun muayenesi veya önerilerinin yerini tutmamaktadır.
Aklınıza takılan noktaları lütfen muayeneniz sırasında doktorunuz ile görüşünüz.