Akdeniz Üniversitesi

Büllü Hastalıklar İleri İncelemeler

Direkt Immunfloresan İnceleme (DIF)

DIF incelemede hastadan alınan biyopsi örneği dondurulduktan sonra kesilerek florezan işaretli antikorlarla boyanır ve florezan mikroskopta değerlendirilir. Özellikle otoimmun büllü hastalıklarda tanı için kesinlikle gerekli bir yöntemdir. Bu inceleme ile aşağıdaki hastalıklara tanı konulmaktadır.

  • Büllü otoimmun hastalıklar
  • Pemphigus grubu: Pemphigus vulgaris,pemphigus vegetans, pemfigus foliaceus, pemfigus eritematozus, paraneoplastik pemphigus, lgA pemphigusu, Pemphigoid grubu: Büllöz pemphigoid, Sikatrisyel pemphigoid, Pemfigoid gestasyonen,
  • Akiz Epidermolizis Bülloza,
  • Liken planus,
  • Lineer lgA hastalığı, Dermatitis Herpetiformis, Vaskulitler (Henoch schönlein purpurası ve diğerleri),
  • Sistemik otoimmun hastalıklar (Diskoid Lupus eritematozus, Sistemik Lupus eritematozus)

İndirekt İmmun Florezan (IIF) İnceleme

Hastadan alınan kan örneğinde dolaşan antikorlar araştırılır. Pemfigoid ve pemfigus grubu büllü hastalıklarda tanı amaçlı ve pemfigus grubu hastalıklarda antikor titrasyonunun yapılması ile tedavi izleminde kullanılır.

Eliza

ELİZA yöntemi ile antikor araştırılması hastanın kan örneğinden yapılan bu incelemede Pemfigus grubu hastalıklarında Dsg 1 ve Dsg 3 antikorları tanı amaçlı veya tedavi takibinde bakılır. ELİZA yöntemi ile yapılan bu inceleme aynı zamanda tedavinin başarılı olup olmadığını sayısal olanak belirlemektedir. Pemfigoid grubu hastalıklar için BP180 ve BP230 antikorları, Paraneoplastik pemfigus için envoplakin antikorları bakılabilmektedir.

Sayfa Özeti: Büllü Hastalıklar İleri İncelemeler

Anahtar Kelimeler:

Bu sayfa sadece bilgilendirme amaçlıdır. Doktoruzun muayenesi veya önerilerinin yerini tutmamaktadır.
Aklınıza takılan noktaları lütfen muayeneniz sırasında doktorunuz ile görüşünüz.